Wat blijft het toch fascinerend, dat er van niets ineens een kindje in je buik groeit. Waar de natuur haar werk doet en dit in de meeste gevallen prima verloopt. Je bezoekt waarschijnlijk de verloskundigenpraktijk, om de groei en jouw gezondheid in de gaten te houden. Misschien heb je stapels boeken gekocht om je voor te bereiden of zoek je van alles op via internet. Waar er gezocht wordt naar lichamelijke klachten, ontwikkelingssprongetjes of hoe jij je voor kan bereiden op de babytijd. Maar wat veel vrouwen nog niet weten, is hoeveel invloed jij kan hebben op het doorbreken van patronen vanuit de vrouwenlijn. Hoe heb jij het met jouw moeder gehad? En zij met haar moeder? Wat valt op in jullie vrouwenlijn? En wat zou jij anders willen? 

 

Van generatie op generatie wordt thematiek doorgegeven. Tot iemand het patroon doorbreekt.

 

Een band opbouwen met je kindje begint al tijdens de zwangerschap. Maar ook de bevalling en periode daarna kunnen van grote invloed zijn, op hoe jullie hechting verloopt. Was je helder na de bevalling en kon je gelijk contact maken met je kindje? Was je uitgeput, werd je lijf verdoofd door medicatie of heb je jezelf vanuit een overlevingsmechanisme op de wazige stand gezet? Kon je goed contact maken met je kindje of moesten er allerlei handelingen worden verricht, waardoor je niet bij je kindje mocht zijn? Allemaal details, die invloed kunnen hebben op hoe jullie met elkaar zijn gestart. Daarnaast is er nog een belangrijke factor, namelijk de invloed vanuit jullie vrouwenlijn. 

Kraamverzorgsters en verloskundigen geven aan, dat veel vrouwen tijdens de zwangerschap op zoek gaan naar hun geboorteverhaal. Hoe vond jouw moeder het om zwanger te worden, had zij een fijne zwangerschap en kraamtijd met jou? Wat weet ze nog over jouw jonge jaren en jullie samenzijn? Was haar moeder (jouw oma) een steuntje in de rug of was er vooral ruis op de lijn? Hoe heeft zij het gehad als kind met jouw oma? En wat zie je daarvan terug, als je naar het verhaal van jou en je moeder kijkt?

 

Welke dingen waren positief en wil je meenemen? En wat pak je liever anders aan?

 

De moederwond gaat over opgelopen wonden in de relatie tussen jou en je moeder. Er is te weinig, teveel of wisselvallig op jou afgestemd. En daarvoor op haar door jouw oma, waardoor zij haar gevoel heeft afgeschermd en overlevingsgedrag ontwikkeld. Daardoor kon zij naar jou afstandelijk, behoeftig of wisselvallig zijn. Onvoldoende in staat om af te stemmen op jouw behoeften of in verbinding te blijven, vanuit haar eigen pijn, gemis of nog niet ontwikkelde vaardigheden. 

Deze wonden kunnen van generatie op generatie nog pijnlijk aanwezig zijn. Vaak was niemand in staat om te begrijpen wat er aan de hand was en deed het jouw moeder net zoveel pijn. Soms zijn deze wonden diep weggestopt en komen ze naar boven als je zelf moeder wordt. Jouw oma en moeder hebben op hun manier de moederrol ingevuld. Nu is het aan jou, om het anders te kunnen doen.