Jouw verhaal begint al generaties voor je geboorte. Het maakt verschil hoe de vrouwen het daar met hun moeder hebben gehad. Welk gedrag zich tussen die twee heeft ontwikkeld en hoe jouw moeder daardoor weer op jou heeft gereageerd. Het is daarbij van belang, om tegelijk ieders verhaal te plaatsen in de tijd waarin zij leefden. Bij een moederwond opgroeien is pijnlijk en kan diepe wonden achterlaten. Zonder dat je doorhebt wat er aan de hand is, kan dit thema van generatie op generatie worden doorgegeven. Vaders hebben hierin ook een rol. Het heeft invloed hoe zij naast moeder op hun vaderplek hebben gestaan.
Maar wat is nou precies een moederwond? Voor mij is dat een wond, die jouw moeder heeft opgelopen in de hechting of interactie met jouw oma. En zij waarschijnlijk weer met haar moeder, etc. Er is te weinig, teveel of wisselvallig op haar afgestemd. Waar het thema tekort of juist verstikking ervoor heeft gezorgd, dat jouw moeder zich van binnen heeft uitgeschakeld en daardoor minder bereikbaar werd voor jou. Als kind zijn wij afhankelijk van onze omgeving, in dit geval moeder. We kunnen niet anders dan ons aanpassen aan de situatie, want praten, weglopen of voor jezelf opstaan kan dan natuurlijk nog niet. Zo ontwikkelen we onbewust overlevingsgedrag als reactie op de afwezigheid of verstikking vanuit jouw moeder. Als niemand ingrijpt, of het in veel gevallen niet doorheeft, brengt dit schade toe aan de ontwikkeling van het kind. Maar ook aan moeder, die merkt dat de relatie met haar kind niet loopt zoals gehoopt.
Klachten die kunnen wijzen op opgroeien of opgegroeid zijn bij een moederwond.
- Je niet welkom voelen
- Alertheid
- Pleasegedrag
- Minderwaardigheid
- Onzekerheid
- Angst dingen verkeerd te doen
- Schaamte voor wie je bent en hoe je doet
- Schuldig voelen over jouw behoeften
- Liefde is voorwaardelijk
- Vaak moe, moeite met rusten
Herken jij dit en wil je hier iets aan doen? Ik schrijf veel over dit onderwerp, geef themadagen en begeleid individuele trajecten rondom de moederwond.Â