De moederwond laat zien hoe thematiek van moeder op kind wordt overgedragen. Ouder en kind zijn verstrikt geraakt, zonder dat ze goed weten wat er speelt. Vanuit schuldgevoel, schaamte of onwetendheid, blijven kinderen loyaal aan hoe het thuis gaat. Zelfs als volwassene kan dit thema nog steeds bepalen, hoe jij in het leven staat.
[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.18.0″ _module_preset=”default” text_text_color=”#004047″ text_font_size=”18px” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]1. Jezelf inhouden
Er werd onvoldoende op jou afgestemd of je werd niet gehoord of gezien, waardoor je als overtuiging kan hebben, dat een ander voorgaat. Daarbij kan het zijn, dat jouw moeder bewust of onbewust negatief reageerde als jij jouw behoeften kenbaar maakten of iets van haar nodig had. Dan leer je vanuit loyaliteit de ander volgen, pleasegedrag, om te voorkomen dat er anders gedoe ontstaat. Het kan ook zijn, dat je erg op jezelf bent geworden. het contact met anderen niet alles veilig of prettig hebt ervaren. Hier komt ook de houding vandaan ‘ik kan het allemaal wel alleen.’
2. Over grenzen laten gaan
Waar moeder afwezig was, heb je niet kunnen oefenen met grenzen. Bij de behoeftige moeder was er geen grens, vanuit het gevoel samen één te zijn. Waar de wisselvallige moeder onvoorspelbaar over je grens heen walste, vanuit haar eigen grenzeloosheid.
Dit maakt dat je vaak later nog te leren hebt wat jouw grenzen zijn, hoe je deze voelt en aangeeft. Eraan gewend dat anderen stelselmatig over je grenzen gingen in je jeugd, maakt dat je eerder terecht komt in ongezonde relaties, grensoverschrijdend gedrag of het thema van tekort gedaan worden.
3. Afhankelijk of teveel voor anderen zorgen
Waar een moeder onvoldoende in staat is om het kind eigen ruimte of zelfvertrouwen te geven, kan deze de overtuiging hebben het niet alleen te kunnen. De aangeleerde afhankelijkheid met moeder kan zich herhalen in relaties, op het werk, bij de eigen kinderen.
Het teveel voor de ander zorgen kan overgenomen zijn vanuit moeders voorbeeld. Maar ontstaat ook als de rol ouder-kind was omgedraaid. Het kind krijgt onbewust de boodschap verantwoordelijk te zijn voor het welzijn van de ouder. En later in het leven voor anderen. Typische kenmerken hiervan zijn hard werken, burn-out, uitputting, jezelf vergeten, te groot verantwoordelijkheidsgevoel.
4. Competitie, jaloezie en vergelijken
Waar jij veel tekort kent vanuit jouw jeugd, kan het zijn dat er vanuit onderdrukte boosheid, jaloezie naar anderen ontstaat. Een ander geen geluk gunnen is er ook zo één, naast domineren, boven de ander gaan staan of het altijd beter weten. Als een ander beter is, kan dit voelen alsof jouw bestaansrecht of plek in het geding komt.
5. Controledrang en perfectionisme
Waar je geen controle had toen je klein was, kan dit omslaan naar controledrang. Onbewust leef je de overtuiging, dat controle grip op je leven geeft. Dat zolang jij controle hebt, je de situatie in de hand hebt.
Perfectionisme is ook een vorm van controle. Waarbij je waarde haalt uit prestatie, in de hoop goed genoeg te zijn of erbij te mogen horen. Ergens in uitblinken geeft je het schijngevoel van bestaansrecht. Je wordt gewaardeerd om wat je kan en niet altijd om wie je bent of hoe je doet.
6. Schuld en schaamte
Schamen voor wie je bent en hoe je doet. Als je opgroeit bij een moeder, die jou niet het gevoel geeft dat je van waarde bent of afstemt, kan jij je minderwaardig of raar voelen en weinig zelfvertrouwen ontwikkelen. Kinderen denken vaak dat het aan hun ligt en niet aan het gebrek van ouders.
Omdat de moederwond over bestaansrecht en plek gaat, kan jij je schuldig voelen zodra je meer ruimte in wilt nemen. Omdat je afwijkt van wat er verwacht wordt, je dingen anders gaat zien of niet langer meebeweegt. Je kan het haar zelfs ongewild moeilijk maken, met je nieuwe meer gezonde gedrag.
7. Zelfsabotage
Als bestaansrecht in het geding kwam in relatie met jouw moeder, is daar een diepgewortelde saboteur ontstaan. Je was zo klein, dat dit bijna bij je is gaan horen. Dat maakt dat we weerstand voelen bij het aanleren van meer helpende patronen of het leven echt gaan leven.
Ten eerste leef je vaak, wat je voor is gedaan. Kijk maar naar familielijnen waar steeds hetzelfde thema speelt. Maar ook hoeveel moeite het soms kost om daarvan los te komen vanuit loyaliteit. Met daarbij nog de schade die je onderweg hebt opgelopen aan minderwaardigheidsgevoel, onwetendheid dat het ook anders kan, faalangst of angst voor alleen komen te staan, nog altijd toestemming of bevestiging zoeken of tegenwerking voelen als je stappen zet.
Hier komen ook dingen als middelenmisbruik, verslaving, depressie en angstproblematiek vandaan. Dempen van of niet om kunnen gaan met emoties. Moeite met voelen van bestaansrecht, je plek innemen of contact. Maar ook angst voor verandering.
Ben jij klaar om oude wonden te helen en jouw leven leuker en makkelijker te maken? Het traject helen van de moederwond sluit daar precies op aan!
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” custom_margin=”1px|auto||auto||” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_text][et_pb_image src=”https://www.samensterkinopvoeden.nl/wp-content/uploads/2022/08/woman-g67cd6cc72_1920-683×1024.jpg” align=”center” _builder_version=”4.18.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.18.0″ _module_preset=”default” text_font=”Handlee|700|on||||||” text_text_color=”#004047″ text_font_size=”44px” text_line_height=”1.8em” global_colors_info=”{}”]Traject helen moederwond
[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_text][et_pb_button button_url=”https://www.samensterkinopvoeden.nl/traject-helen-moederwond/” url_new_window=”on” button_text=”Meer informatie” button_alignment=”center” _builder_version=”4.18.0″ _module_preset=”default” custom_button=”on” button_text_size=”18px” button_text_color=”#FFFFFF” button_bg_color=”#004047″ button_border_width=”2px” button_border_color=”#808000″ button_border_radius=”10px” button_icon=”I||divi||400″ button_icon_color=”#FFFFFF” global_colors_info=”{}”][/et_pb_button][et_pb_text _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.18.0″ _module_preset=”default” text_font=”Handlee||||||||” text_text_color=”#808000″ text_font_size=”22px” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]